JEJAK WARISAN JAWI (II) 2011 - 7 Countries - 'RENTAS 7 NEGARA' > Malaysia > Thailand > Burma > China > Laos > Vietnam > Kemboja

Konvoi telah pun berlepas setelah majlis Flog-off oleh YB Datok' Seri Utama Dr Rais Yatim pada 24hb Mei 2011 di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad. Kini konvoi telah pun merentas 7 negara sehingga 19 Jun 2011. Berita perjalanan konvoi JWJ2 ini telah disiarkan setiap hari di Utusan Malaysia. Bernama Online dan Bernama Radio 24 [93.9fm] jam 10.10 pagi.
Konvoi telah selamat tiba ke Tanah Air tercinta, Malaysia pada jam 10.45 malam, 19hb Jun 2011. Catatan perjalanan akan di update di blog DIARI-JWJ2MERANTAS 7 NEGARA - Jejak Warisan Jawi II 2011

Jejak Warisan Jawi (JWJ) adalah sebuah projek anjuran MAJMA' BUDAYA DAN WARISAN JAWI untuk menjelajah Rumpun Melayu Islam yang terbit hasil daripada pemikiran kritis segolongan kecil anak bangsa yang sayangkan sejarah bangsanya dan cuba melangkau kebiasaan untuk menyelusuri dan menjejaki sejarah rumpun bangsanya di luar kelompok negara bagi menjalin kembali ikatan yang dahulunya satu.

Bertujuan menjejak dan merungkai sejarah baru bangsa Melayu dan kesinambungan tinggalannya di seluruh dunia, ia juga untuk menjalin kembali hubungan silaturrahim di dalam kelompok negara yang berlainan. Ia juga satu program yang harmoni dengan persembahan kebudayaan Melayu Semenanjung dari pasukan WarisAlam kepada masyarakat Melayu di negara-negara lain. JWJ2 akan merentas 7 Negara selama 21 hari bermula dari 25hb Mei 2011 sehingga 14 Jun 2011 dengan menggunakan 10 buah kenderaan pacuan 4 roda dari pasukan BLACKWIND ADVENTURE TEAM. Selain itu ekspedisi ini turut membawa logo kempen ‘MELAWAT MALAYSIA’ sebagai salah satu usaha projek ini untuk memperkenalkan produk pelancongan bagi menarik pelancong ke Malaysia.


Wednesday, May 11, 2011

JWJ2 jelajah 23 kawasan Melayu di tujuh negara

[Berita JWJ2 di Utusan Malaysia 11.5.2011 m/s27]

KUALA LUMPUR 10 Mei – Pengembaraan Jejak Warisan Jawi II (JWJ2) yang bakal bermula pada 29 Mei hingga 18 Jun ini akan merentasi 14,000 kilometer meliputi 23 kawasan perkampungan masyarakat Melayu di tujuh buah negara.

Presiden Kelab Putera 1Malaysia, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, antara kawasan yang akan dikunjungi ialah Ranong, Thailand; Kampung Cham, Kemboja; Nha Trang dan Da Nang, Vietnam; Vientiane, Laos dan Mengla, China.

Beliau berkata, di setiap persinggahan anggota ekspedisi akan mengadakan pelbagai aktiviti antaranya lawatan ke tempat bersejarah, memberi bantuan kepada penduduk, persembahan kebudayaan dan program motivasi untuk kanak-kanak setempat.

“Apa yang akan dilakukan oleh 50 peserta ekspedisi ini merupakan satu penjelajahan yang amat penting bagi kita kerana kumpulan ini akan berusaha menyusuri sejarah awal warisan Melayu yang dikatakan berasal dari kawasan-kawasan tersebut.

“Kita mahu sejarah ini diketahui oleh generasi kita supaya akhirnya mereka sedar bahawa orang Melayu bukan hanya setakat ada di Malaysia malah mereka ada di mana-mana,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika mengumumkan pengembaraan JWJ2 secara rasminya di pejabat Kelab Putera 1Malaysia di sini hari ini.

Turut hadir Pengarah JWJ2, Zaid Muhammad Mohd. Rais serta anggota-anggota ekspedisi termasuk empat pelajar institut pengajian tinggi (IPT).

Program selama 22 hari itu dianjurkan oleh Kelab Putera 1Malaysia, Majma’ Budaya dan Warisan Jawi (MBWJ) serta disokong oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan.

Link ke utusan

No comments:

Post a Comment