JEJAK WARISAN JAWI (II) 2011 - 7 Countries - 'RENTAS 7 NEGARA' > Malaysia > Thailand > Burma > China > Laos > Vietnam > Kemboja

Konvoi telah pun berlepas setelah majlis Flog-off oleh YB Datok' Seri Utama Dr Rais Yatim pada 24hb Mei 2011 di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad. Kini konvoi telah pun merentas 7 negara sehingga 19 Jun 2011. Berita perjalanan konvoi JWJ2 ini telah disiarkan setiap hari di Utusan Malaysia. Bernama Online dan Bernama Radio 24 [93.9fm] jam 10.10 pagi.
Konvoi telah selamat tiba ke Tanah Air tercinta, Malaysia pada jam 10.45 malam, 19hb Jun 2011. Catatan perjalanan akan di update di blog DIARI-JWJ2MERANTAS 7 NEGARA - Jejak Warisan Jawi II 2011

Jejak Warisan Jawi (JWJ) adalah sebuah projek anjuran MAJMA' BUDAYA DAN WARISAN JAWI untuk menjelajah Rumpun Melayu Islam yang terbit hasil daripada pemikiran kritis segolongan kecil anak bangsa yang sayangkan sejarah bangsanya dan cuba melangkau kebiasaan untuk menyelusuri dan menjejaki sejarah rumpun bangsanya di luar kelompok negara bagi menjalin kembali ikatan yang dahulunya satu.

Bertujuan menjejak dan merungkai sejarah baru bangsa Melayu dan kesinambungan tinggalannya di seluruh dunia, ia juga untuk menjalin kembali hubungan silaturrahim di dalam kelompok negara yang berlainan. Ia juga satu program yang harmoni dengan persembahan kebudayaan Melayu Semenanjung dari pasukan WarisAlam kepada masyarakat Melayu di negara-negara lain. JWJ2 akan merentas 7 Negara selama 21 hari bermula dari 25hb Mei 2011 sehingga 14 Jun 2011 dengan menggunakan 10 buah kenderaan pacuan 4 roda dari pasukan BLACKWIND ADVENTURE TEAM. Selain itu ekspedisi ini turut membawa logo kempen ‘MELAWAT MALAYSIA’ sebagai salah satu usaha projek ini untuk memperkenalkan produk pelancongan bagi menarik pelancong ke Malaysia.


Wednesday, May 25, 2011

Ekspedisi Warisan Jawi dilancar

[berita harian 2011/05/25]

RAIS melancarkan ekspedisi JWJ2 di hadapan Kompleks Sultan Abdul Samad di ibu negara, semalam.
RAIS melancarkan ekspedisi JWJ2 di hadapan Kompleks Sultan Abdul Samad di ibu negara, semalam.
KUALA LUMPUR: Ekspedisi Jejak Warisan Jawi II (JWJ2) merentasi tujuh negara sehingga ke China yang membawa mesej perpaduan dan keamanan bermula bagi menyelusuri susur galur warisan, kebudayaan dan sejarah empayar Melayu.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata aspek warisan sememangnya sesuatu yang tidak seharusnya dilupakan terutama generasi muda.
“Warisan Jawi melambangkan kekitaan di Malaysia, sekali gus membawa mesej mencari dan mendapatkan kebaikan untuk semua dan kita patut berbangga kerana ia membabitkan generasi muda yang sekali gus menunjukkan ketahanan diri mereka,” katanya selepas melancarkan ekspedisi JWJ2 di pekarangan Kompleks Sultan Abdul Samad di sini, semalam.

Selama 22 hari, bermula semalam hingga 18 Jun lalu, perjalanan lebih 700 kilometer sehari akan dilalui kira-kira 40 peserta ekspedisi di kalangan ahli Kelab Putera 1Malaysia, Majma’ Budaya dan Warisan Jawi selaku penganjur serta Blackwind Adventure Team yang menyediakan kenderaan pacuan empat roda.

Sepanjang ekspedisi yang melalui Thailand, Kemboja, Vietnam, Laos, China dan Myanmar itu, peserta akan mempersembahkan seni kebudayaan Melayu Islam seperti silat, kompang, marhaban, berzanji dan nazam, selain menyampaikan bantuan kemanusiaan kepada penduduk miskin.

Program itu turut diserikan dengan pembabitan penyanyi, Datuk DJ Dave yang menyumbang lagu beliau berjudul Ingin Bersua yang liriknya diubah suai bersesuaian dengan program itu.

Turut hadir, Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang dan Presiden Kelab Putera 1Malaysia, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim.

No comments:

Post a Comment