JEJAK WARISAN JAWI (II) 2011 - 7 Countries - 'RENTAS 7 NEGARA' > Malaysia > Thailand > Burma > China > Laos > Vietnam > Kemboja

Konvoi telah pun berlepas setelah majlis Flog-off oleh YB Datok' Seri Utama Dr Rais Yatim pada 24hb Mei 2011 di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad. Kini konvoi telah pun merentas 7 negara sehingga 19 Jun 2011. Berita perjalanan konvoi JWJ2 ini telah disiarkan setiap hari di Utusan Malaysia. Bernama Online dan Bernama Radio 24 [93.9fm] jam 10.10 pagi.
Konvoi telah selamat tiba ke Tanah Air tercinta, Malaysia pada jam 10.45 malam, 19hb Jun 2011. Catatan perjalanan akan di update di blog DIARI-JWJ2MERANTAS 7 NEGARA - Jejak Warisan Jawi II 2011

Jejak Warisan Jawi (JWJ) adalah sebuah projek anjuran MAJMA' BUDAYA DAN WARISAN JAWI untuk menjelajah Rumpun Melayu Islam yang terbit hasil daripada pemikiran kritis segolongan kecil anak bangsa yang sayangkan sejarah bangsanya dan cuba melangkau kebiasaan untuk menyelusuri dan menjejaki sejarah rumpun bangsanya di luar kelompok negara bagi menjalin kembali ikatan yang dahulunya satu.

Bertujuan menjejak dan merungkai sejarah baru bangsa Melayu dan kesinambungan tinggalannya di seluruh dunia, ia juga untuk menjalin kembali hubungan silaturrahim di dalam kelompok negara yang berlainan. Ia juga satu program yang harmoni dengan persembahan kebudayaan Melayu Semenanjung dari pasukan WarisAlam kepada masyarakat Melayu di negara-negara lain. JWJ2 akan merentas 7 Negara selama 21 hari bermula dari 25hb Mei 2011 sehingga 14 Jun 2011 dengan menggunakan 10 buah kenderaan pacuan 4 roda dari pasukan BLACKWIND ADVENTURE TEAM. Selain itu ekspedisi ini turut membawa logo kempen ‘MELAWAT MALAYSIA’ sebagai salah satu usaha projek ini untuk memperkenalkan produk pelancongan bagi menarik pelancong ke Malaysia.


Thursday, May 5, 2011

Ekspidisi Jejak Warisan Jawi mendapat sokongan penduduk Baling

April 23 - Sebanyak 10 buah kenderaan pacuan empat roda dari pasukan Blackwind Adventure Team telah singgah di bumi bertuah Baling ini dalam program Ekspidisi Jejak Warisan Jawi (JWJ). Ketibaan mereka disambut oleh penduduk di Taman Seri Harapan Kupang, sebagai persinggahan mereka sebelum bertolak ke destinasi yang berikutnya.

Projek ini merupakan anjuran MAJMA' BUDAYA DAN WARISAN JAWI yang akan merentas 7 negara selasa 21 hari bermula 25 Mei ini sehingga 14 Jun 2011. Persinggahan mereka di Kupang ini turut menyampaikan sumbangan kepada anak-anak yatim dan ibu tunggal sekitar peti undi Bukit Terabak. Selain itu ekspedisi ini turut membawa logo kempen ‘MELAWAT MALAYSIA’ sebagai salah satu usaha projek ini untuk memperkenalkan produk pelancongan bagi menarik pelancong ke Malaysia.

Persinggahan ini dalam sebagai langkah mempromosikan ekspidisi mereka iaitu menjelajah sejarah rumpun bangsa Melayu di luar negara bagi menjalinkan kembali ikatan persaudaraan bangsa.


Persembahan pencak silat oleh peserta konvoi JWJ

Dato Abd Azeez menyampaikan ucapan dalam majlis tersebut. Beliau juga melalui Kelab Putera 1 Malaysia menyokong penuh usaha dalam mencari susur galur budaya Melayu serta menjejak budaya warisan tulisan jawi ini.Peserta konvoi Jejak Warisan Jawi II bergambar bersama Dato Abd. Azeez di Taman Seri Harapan, Kupang, Baling.

No comments:

Post a Comment