JEJAK WARISAN JAWI (II) 2011 - 7 Countries - 'RENTAS 7 NEGARA' > Malaysia > Thailand > Burma > China > Laos > Vietnam > Kemboja

Konvoi telah pun berlepas setelah majlis Flog-off oleh YB Datok' Seri Utama Dr Rais Yatim pada 24hb Mei 2011 di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad. Kini konvoi telah pun merentas 7 negara sehingga 19 Jun 2011. Berita perjalanan konvoi JWJ2 ini telah disiarkan setiap hari di Utusan Malaysia. Bernama Online dan Bernama Radio 24 [93.9fm] jam 10.10 pagi.
Konvoi telah selamat tiba ke Tanah Air tercinta, Malaysia pada jam 10.45 malam, 19hb Jun 2011. Catatan perjalanan akan di update di blog DIARI-JWJ2MERANTAS 7 NEGARA - Jejak Warisan Jawi II 2011

Jejak Warisan Jawi (JWJ) adalah sebuah projek anjuran MAJMA' BUDAYA DAN WARISAN JAWI untuk menjelajah Rumpun Melayu Islam yang terbit hasil daripada pemikiran kritis segolongan kecil anak bangsa yang sayangkan sejarah bangsanya dan cuba melangkau kebiasaan untuk menyelusuri dan menjejaki sejarah rumpun bangsanya di luar kelompok negara bagi menjalin kembali ikatan yang dahulunya satu.

Bertujuan menjejak dan merungkai sejarah baru bangsa Melayu dan kesinambungan tinggalannya di seluruh dunia, ia juga untuk menjalin kembali hubungan silaturrahim di dalam kelompok negara yang berlainan. Ia juga satu program yang harmoni dengan persembahan kebudayaan Melayu Semenanjung dari pasukan WarisAlam kepada masyarakat Melayu di negara-negara lain. JWJ2 akan merentas 7 Negara selama 21 hari bermula dari 25hb Mei 2011 sehingga 14 Jun 2011 dengan menggunakan 10 buah kenderaan pacuan 4 roda dari pasukan BLACKWIND ADVENTURE TEAM. Selain itu ekspedisi ini turut membawa logo kempen ‘MELAWAT MALAYSIA’ sebagai salah satu usaha projek ini untuk memperkenalkan produk pelancongan bagi menarik pelancong ke Malaysia.


Thursday, May 5, 2011

Ekspedisi Jejak Warisan Jawi II terus dapat sokongan

[Berita di Utusan Malaysia pada 24.4.2011]

BALING 23 April - Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) menghulurkan sumbangan sebanyak RM10,000 bagi membantu program Jejak Warisan Jawi II untuk mencari susur galur budaya Melayu dan mendekati warisan tulisan jawi merentasi tujuh buah negara bermula 25 Mei hingga 14 Julai ini.

Presidennya, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim berkata, kelab berkenaan sentiasa menyokong usaha untuk memartabatkan budaya Melayu bagi memberikan minat mendalam terhadap masyarakat kaum itu mencintai tulisan jawi.

"KP1M menyokong usaha mencari susur galur budaya melayu termasuk menjejak warisan budaya tulisan jawi ini," katanya ketika menyambut konvoi Ekspedisi Jejak Warisan Jawi II yang tiba di Kupang dekat sini hari ini.

Sebanyak 10 kenderaan pacuan empat roda dengan 48 anggota dijangka memulakan perjalanan menyusuri perkampungan Melayu di seluruh semenanjung Malaysia, Thailand, Myanmar, Laos, Kemboja, Vietnam dan China sepanjang ekspedisi itu

Ia akan memperkenalkan warisan Melayu seperti silat dalam mengembalikan budaya yang diwarisi orang Melayu di negara terbabit.

Abdul Azeez berkata, langkah penganjur itu dapat mempertingkatkan budaya dan warisan berkenaan agar terus kekal terutama melibatkan generasi muda di kawasan bandar dan luar bandar.

Katanya, usaha bagi memertabatkan tulisan jawi yang dilakukan oleh Utusan Melayu boleh menjadi inisiatif kepada kumpulan media lain untuk mengambil langkah yang serupa.

Menurut beliau, pihaknya akan bekerjasama dengan penganjur dalam membantu mempromosi dan aktiviti melibatkan warisan terbabit diperluaskan kepada seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira kaum.

"Kita sedar bukan sahaja tulisan jawi ini dipelajari oleh orang Melayu malah turut diminati oleh bangsa lain seperti India dan Cina," ujarnya.

Sementara itu, Pengerusi Ekspedisi Jejak Warisan Jawi, Zaid Mohamad Md. Rais berkata, kumpulan itu bergerak ke seluruh Semenanjung bagi memartabatkan semula warisan jawi khususnya sasaran kepada golongan muda yang makin tertinggal jauh.

"Kita akan teruskan perjuangan menyusur meneruskan warisan ini kerana yakin orang Melayu di negara berkenaan makin ramai dan masih membudayakan warisan jawi yang menjadi lambang kemegahan bangsa Melayu,"ujarnya.

No comments:

Post a Comment