JEJAK WARISAN JAWI (II) 2011 - 7 Countries - 'RENTAS 7 NEGARA' > Malaysia > Thailand > Burma > China > Laos > Vietnam > Kemboja

Konvoi telah pun berlepas setelah majlis Flog-off oleh YB Datok' Seri Utama Dr Rais Yatim pada 24hb Mei 2011 di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad. Kini konvoi telah pun merentas 7 negara sehingga 19 Jun 2011. Berita perjalanan konvoi JWJ2 ini telah disiarkan setiap hari di Utusan Malaysia. Bernama Online dan Bernama Radio 24 [93.9fm] jam 10.10 pagi.
Konvoi telah selamat tiba ke Tanah Air tercinta, Malaysia pada jam 10.45 malam, 19hb Jun 2011. Catatan perjalanan akan di update di blog DIARI-JWJ2MERANTAS 7 NEGARA - Jejak Warisan Jawi II 2011

Jejak Warisan Jawi (JWJ) adalah sebuah projek anjuran MAJMA' BUDAYA DAN WARISAN JAWI untuk menjelajah Rumpun Melayu Islam yang terbit hasil daripada pemikiran kritis segolongan kecil anak bangsa yang sayangkan sejarah bangsanya dan cuba melangkau kebiasaan untuk menyelusuri dan menjejaki sejarah rumpun bangsanya di luar kelompok negara bagi menjalin kembali ikatan yang dahulunya satu.

Bertujuan menjejak dan merungkai sejarah baru bangsa Melayu dan kesinambungan tinggalannya di seluruh dunia, ia juga untuk menjalin kembali hubungan silaturrahim di dalam kelompok negara yang berlainan. Ia juga satu program yang harmoni dengan persembahan kebudayaan Melayu Semenanjung dari pasukan WarisAlam kepada masyarakat Melayu di negara-negara lain. JWJ2 akan merentas 7 Negara selama 21 hari bermula dari 25hb Mei 2011 sehingga 14 Jun 2011 dengan menggunakan 10 buah kenderaan pacuan 4 roda dari pasukan BLACKWIND ADVENTURE TEAM. Selain itu ekspedisi ini turut membawa logo kempen ‘MELAWAT MALAYSIA’ sebagai salah satu usaha projek ini untuk memperkenalkan produk pelancongan bagi menarik pelancong ke Malaysia.


Wednesday, April 27, 2011

JWJ II - Malaysia : Rentas 7 Negeri

Keratan akbar Utusan Malaysia 25hb mengenai JWJ2 di Baling, Kedah

Pada 22 hingga 24 April 2011, JWJ2 telah memulakan latihan 'overland' sebagai persiapan ke 7 Negara nanti dalam ekspidisi Jejak Warisan Jawi 2 mulai 25 Mei 2011.

Latihan ketahanan kenderaan dan anggota konvoi kali ini telah merentas negeri Selangor, Perak, P. Pinang, Kedah, Kelantan, Pahang, N. Sembilan sejauh 1400km dalam masa 2 hari. Program ini turut membawa sumbangan kebajikan ke tempat tertentu beserta dengan persembahan kebudayaan.

Konvoi JWJ telah disambut baik oleh masyarakat di semua tempat persinggahan dan konvoi kali ini sempat menyampaikan sumbangan kebajikan di Baling, Benta, Kuala Pilah dan Klang.

No comments:

Post a Comment