JEJAK WARISAN JAWI (II) 2011 - 7 Countries - 'RENTAS 7 NEGARA' > Malaysia > Thailand > Burma > China > Laos > Vietnam > Kemboja

Konvoi telah pun berlepas setelah majlis Flog-off oleh YB Datok' Seri Utama Dr Rais Yatim pada 24hb Mei 2011 di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad. Kini konvoi telah pun merentas 7 negara sehingga 19 Jun 2011. Berita perjalanan konvoi JWJ2 ini telah disiarkan setiap hari di Utusan Malaysia. Bernama Online dan Bernama Radio 24 [93.9fm] jam 10.10 pagi.
Konvoi telah selamat tiba ke Tanah Air tercinta, Malaysia pada jam 10.45 malam, 19hb Jun 2011. Catatan perjalanan akan di update di blog DIARI-JWJ2MERANTAS 7 NEGARA - Jejak Warisan Jawi II 2011

Jejak Warisan Jawi (JWJ) adalah sebuah projek anjuran MAJMA' BUDAYA DAN WARISAN JAWI untuk menjelajah Rumpun Melayu Islam yang terbit hasil daripada pemikiran kritis segolongan kecil anak bangsa yang sayangkan sejarah bangsanya dan cuba melangkau kebiasaan untuk menyelusuri dan menjejaki sejarah rumpun bangsanya di luar kelompok negara bagi menjalin kembali ikatan yang dahulunya satu.

Bertujuan menjejak dan merungkai sejarah baru bangsa Melayu dan kesinambungan tinggalannya di seluruh dunia, ia juga untuk menjalin kembali hubungan silaturrahim di dalam kelompok negara yang berlainan. Ia juga satu program yang harmoni dengan persembahan kebudayaan Melayu Semenanjung dari pasukan WarisAlam kepada masyarakat Melayu di negara-negara lain. JWJ2 akan merentas 7 Negara selama 21 hari bermula dari 25hb Mei 2011 sehingga 14 Jun 2011 dengan menggunakan 10 buah kenderaan pacuan 4 roda dari pasukan BLACKWIND ADVENTURE TEAM. Selain itu ekspedisi ini turut membawa logo kempen ‘MELAWAT MALAYSIA’ sebagai salah satu usaha projek ini untuk memperkenalkan produk pelancongan bagi menarik pelancong ke Malaysia.


Tuesday, March 30, 2010

Catatan Perjalanan oleh Panglima Balau


Mungkin ada yang beranggapan ianya adalah sebagai satu trip pelancongan ataupun sekadar "makan angin" akan tetapi ianya sebenarnya adalah merupakan satu program khusus yang telah dirancangkan selama hampir dua tahun sebelumnya oleh barisan rakan-rakan di "Majma'"

Tarikh masa dan kekuatan telah dikumpulkan maka bermulalah perjalanan kami bagi menyelusuri bani jawi yang katanya masih ada sekelumit yang tinggal ditanah siam nun,maka langkah diatur menaiki gajah-gajah besi sebanyak 7 ekor membawa kami terus dari klang dimana tempat flag off permulaan terus membawa ke sempadan tanah melayu di bukit kayu hitam,so macam biasa lah kami melalui proses imigrasi di dua jabatan imigrasi iaitu malaysia dan thailand,nak dijadikan ceritanya masa waktu uusasn dengan pihak malaysia alhamdulillah kami tiada masalah,tapi bila masuk jer kewasan pentadbiran gajah putih maka bermula lah sedikit bekal cerita kami di tanah siam tersebut.

Cerita seterusnya di : http://panglimabalaukrabi.blogspot.com/

Gambar menarik di : http://www.panglimabalaujejakwarisanjawi.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment